Bor és pálinka vacsorák, sommelier tevékenység

"Rent a sommelier" - az előkészítéstől a megvalósításig, szükség szerint a felszolgálandó italok beszerzésével.

Egy borvacsora sosem a vendég köszöntésével kezdődik.
A tökéletes bor/étel vagy párlat/étel párok megalkotása a sommelier és a séf közös feladata, ilyenkor gyakran alapjaiból kell felépíteni egy fogást és finoman hangolni a kiválasztott italokhoz.
Mindenféle kommunikáció csak ezután kezdődik, ugyanis innentől valósul meg a teljes program.
Független sommelierként akár az étterem borkészletéből, akár saját beszerzésből származó italokkal vállalom különféle boros és párlatos gasztronómiai rendezvények előkészítését és lebonyolítását magyar és angol nyelven.
 
 

Bor és párlat oktatások, tréningek, előadások

Alapfokú, borkedvelőknek szóló borismereti előadásoktól a professzionális mesterkurzusokig vállalok képzéseket, melyekben az adott igényeknek megfelelően, érthetően próbálom meg átadni a tudásanyagot. Az előadások jelentős részét képezi az adott témához csatlakozó borok és párlatok kóstolása, amit az általános lépések mellett az illat és ízjegyek felismerésének elősegítésével próbálom hatékonyabbá tenni.

A staff tréningeket általában vendéglátóhelyek személyzete, illetve rendezvényes teamek számára javaslom, ezeket általában az adott hely kínálatára szabom.  Ilyenkor a kóstolás egyben a készlet és a személyzet "összeismertetését" is jelenti, hiszen azt a terméket lehet megfelelően értékesíteni, amit valós ismeretek alapján, hitelesen ad elő az arra felkért kolléga.

Főbb témák:

  • pálinka - történet, készítés, szervírozás, gasztronómia
  • magyar borok és borvidékek
  • nemzetközi borok - klasszikus és újvilági borrégiók
  • erősített borok - sherry, potrói, malaga, madeira, stb...
  • pezsgők és habzóborok
  • párlatok - nemzetközi párlatok közép és felsőfokú részletességgel

Borlap készítés, felügyelet

Folyamatosan frissülő piaci ismeretek és kóstolási tapasztalat alapján az étterem bor és itallapját a hely stílusának megfelelően elkészítem. A tételeket igény esetén tréning keretein belül megismertetem a személyzet tagjaival.

Étlapváltásnál, esetleges korrekciónál az új ételek mellé a megfelelőnek ítélt borokból  a séffel történő egyeztetés után közös kóstoló alapján segítek kiválasztani a lehető legjobb bor/étel párosítást.

Bor és párlat szelekció

Több, mint tízéves kóstolási tapasztalattal és elfogulatlan hozzáállással segítek az ajánlatok közül a legjobb tételeket kiválasztani. Gyakori probléma vendéglátóhelyeken, hogy a nem megfelelően összeállított borlapról vagy itallapról a legjobb kollégák sem tudnak megfelelő értékben  forgalmazni.

Az étlap és az itallap összhangja alapvetően meghatározza a lehetőségeket, ezért érdemes ezeket a választásokat komolyan megfontolni. Megfelelő piacismeret nélkül komoly lehetőségektől fosztjuk meg a vendéget, rajta keresztül pedig tulajdonképpen magát az éttermet. Épp ezért kiemelten fontos a magyar és nemzetközi italismeret bővítése kóstolás és szakemberekkel való egyeztetés által.

 

WEBÁRUHÁZ:

www.drinknet.hu